Het aardehuis

Van droom naar werkelijkheid

Maart 2018 zijn we begonnen met de realisatie van een droom.

In mijn leven heb ik al een aantal gebouwen op mijn naam staan, waaronder 2 huizen en een gezondheidscentrum. Allemaal recht en met voor de hand liggende materialen.

Mijn droom was om te bouwen met natuurlijke materialen en natuurlijke vormen en met bouwvakkers die dat leuk vinden en dat er bij veranderingen mee gedacht zou worden. Dat is gelukt! Een fantastisch ervaren team o.l.v. Maurits Mulder (voormalig Biologisch bouw collectief) is deze uitdaging met plezier en kundigheid aangegaan.

Nu het af is voel ik wat een natuurbouw doet. Iedereen die hier binnenkomt voelt ofwel direct ofwel na een tijdje hoe aangenaam het is, hoe prettig het binnenklimaat is en hoe het gebouw je ondersteund en bijna omarmt. In dit aardehuis merk je hoe waardevol het is als een plek je ondersteund.

De architect is Huub van Laarhoven van https://www.vanlaarhovencombinatie.nl/

Even praktisch

Natuurbouw met ronde vormen, niet altijd even praktisch en het vraagt een hoop creativiteit van de uitvoerders. Gelukkig is het hele aardehuis gebouwd door een fantastisch team aan vakmensen die elke nieuwe uitdaging fluitend aangingen.

Het aardehuis in het kort:

De isolatie onder de fundering is van lavastenen, het gebouw heeft een houtskelet, de muren zijn van kalkhennep (CO2 negatief, damp-open, 40 cm dik en een thermische massa, in nederland geteeld en is een afvalproduct), er is een kruidendak, de vloeren en stuc zijn van leem, het gebouw wordt verwarmt met aardwarmte (180 meter diep) dmv een warmtepomp, houtvezel dakisolatie, uiteraard zijn we van het gas af, is al het gebruikte hout gecertificeerd, de balken komen van staatsbosbeheer, zijn de stenen van de binnenplaats van een oude Romeinse weg, zijn de kozijnen gerecyclede verjaarde grafstenen, zijn de ramen 3+, wordt de warmte van het ventilatiesysteem terug gewonnen (WTW), is alle verf eco en zijn we er achter gekomen dat investeren in schoonheid het geld waard is.

Na een jaar zouden we graag meer informatie geven over het energieverbruik.

Hoezo duurzaam!

Uitgangspunten bij de bouw, inrichting en gebruik van het aardehuis is:

 • Gebruikte (bouw) materialen moeten zoveel mogelijk opneembaar zijn in de natuurlijke cycli van leven en dood zonder schadelijke stoffen achter te laten.
 • Al het eten en drinken dat geserveerd wordt is vegetarisch en van biologische oorsprong tenzij het niet te verkrijgen is.
 • Bij het schoon houden van het gebouw wordt enkel gebruikt gemaakt van natuurlijk afbreekbare schoonmaakmiddelen, dus geen gebruik van chemicalien. (m.u.v. reiniging koffiemachines).
 • Afval wordt zoveel mogelijk beperkt en wordt gescheiden in plastic, papier, glas, groen en rest afval.
 • Groenafval wordt door onszelf gecomposteerd en gebruikt op het land
 • Er worden bij Kiemkracht 64 geen pesticiden of kunstmest gebruikt!
 • Alle inrichting behalve apparatuur is ge-recycled.
 • Alle apparatuur is nieuw met zo laag mogelijk energieverbruik.
 • Voor het verwarmen van het aardehuis gebruiken we de warmte uit de aarde d.m.v. een warmtepomp. 
 • Onze electriciteit genereren we zelf door de zonnepanelen op het dak.

   

Bekijk hieronder een mooie gallerij van ons aardhuis!

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven