OVER ONS

Kiemkracht64 beheert als stichting twee hectare land in Malden bij Nijmegen. In april 2013 ging de eerste spade de grond in met de droom het bestaande grasland om te toveren tot een oase van leven en vitaliteit in al haar mogelijke verschijningsvormen.

Het begin
Vanuit het principe ‘al doende leert men’ begonnen Marion Boenders en Anneke van Broekhuizen met de aanleg van een moestuin voor eenjarigen. Ze hadden een beeld voor ogen van hoe het land er over een paar jaar uit zou zien: bruisend van leven en met een grote soortenrijkdom aan planten, heerlijke vruchten, noten en groentes, maar ook een habitat voor bijen en een waterpoel. Een veelheid aan elementen die met hun unieke kwaliteiten bijdragen aan een voedende en ondersteunende onderlinge uitwisseling.

Hernieuwd besef
Als gemotiveerd en betrokken team geven we Kiemkracht64 steeds meer vorm en inhoud. Naast het feit dat we allemaal graag buiten zijn en van fysiek werk en lekker eten houden, is er een gedeeld verlangen om een wereld te creëren die aansluit bij een hernieuwd besef van onze verbinding met de natuur. Die wereld vraagt van ons dat we haar telkens opnieuw zelf uitvinden. Ze vraagt aan ieder van ons om mee te doen en naar eigen mogelijkheden verantwoordelijkheid te nemen.

In de loop van de tijd ontstond het idee om de plek jaarrond beschikbaar te stellen aan meer mensen. Zo kan Kiemkracht64 een plek van inspiratie en voeding zijn voor iedereen die de verbinding met de aarde en zichzelf weer in ere wil herstellen.

Zakelijke mogelijkheden
Om mogelijkheden te creëren voor ontmoeting, workshops, therapie, retraites en andere activiteiten zijn ruime en comfortabele faciliteiten nodig. Daarom zijn we in 2017 gestart met de bouw van het aardehuis.. Het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen en een organische vormgeving zorgen ervoor dat het gebouw een eenheid vormt met het landschap.

Luisteren naar wat nodig is
Marion: “Bij alles wat je als droom voor je ziet zal je in de praktijk moeten beginnen bij het begin. Het idee was om niet teveel vast te leggen op papier zodat er iets kon ontstaan wat we van te voren nooit bedacht konden hebben. Deze werkwijze bleek van grote waarde. In dat niet-weten leer je om te luisteren naar wat er nodig is en ontdek je het grote plezier van samen creëren. We namen beslissingen die voorbij het gangbare en aangeleerde gingen en Kiemkracht ontwikkelde zich… organisch en in haar eigen tijd.”

Na vier groeiseizoenen is de monotone lap gras veranderd in een levendige biotoop met een enorme diversiteit aan (eetbare) planten, struiken, bomen, insecten, vogels en andere dieren.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven